مباحثه، تالار علمی فقاهت
نقش الفاظ در اعتباریات و انشاءات - نسخه قابل چاپ

+- مباحثه، تالار علمی فقاهت (http://mobahathah.ir)
+-- انجمن: بخش فقه (http://mobahathah.ir/forumdisplay.php?fid=5)
+--- انجمن: مباحثات دروس خارج فقه (http://mobahathah.ir/forumdisplay.php?fid=9)
+---- انجمن: فقه آیت الله سید احمد مددی (http://mobahathah.ir/forumdisplay.php?fid=50)
+---- موضوع: نقش الفاظ در اعتباریات و انشاءات (/showthread.php?tid=1469)



نقش الفاظ در اعتباریات و انشاءات - خیشه - 20-خرداد-1398

استاد سید احمد مددی فرمودند که نقش الفاظ در اعتباریات ایقاعی هستند. یعنی با گفتن لفظ، معنا ایجاد میشود. زیرا اعتباریات چیزهایی هستند که معدوم بودند و به وجود میایند. و از طرفی بر اعتباریات باید اثری مترتب شود و تا زمانی که لفظ نباشد اثر مترتب نمیشود و لغو است. مثلا وقتی میخواهیم زید را مانند اسد اعتبار کنیم اگر صرفا در افق نفس باشد و لفظی نباشد اثر ( تحریک احساسات) مترتب نمیشود و لغو است. وقتی که لفظ میاید اثر نیز مترتب میشود لذا باید گفت الفاظ نقش ایقاع را ایفا میکنند نه اینکه صرفا نقش ابراز را داشته باشند.
درس استاد سید احمد مددی جلسه 101


RE: نقش الفاظ در اعتباریات و انشاءات - سید محسن حائری - 23-خرداد-1398

طبعا مادامی که یک اعتبار «ابراز» نشده باشد، اثر مطلوب را نخواهد داشت، ولی این نکته دلیل بر این نمی‌شود که نقش الفاظ در اعتبار، ایقاع باشد. بلکه کاملا طبیعی است که نقش الفاظ در اعتبار صرف «ابراز» باشد.
نهایت امر این است که اگر کسی اعتباری کند و آن را ابراز ننماید کارش لغو است و حکیمانه نیست، ولی به نظر صحیح نمی‌رسد که بگوییم کسی که لفظی برای اعتبار به کار نبرده باشد، اعتبار نکرده است!
مسائل و اقدامات انسانی زیادی هستند که مادامی که ابراز نشوند لغو هستند، اما نمی‌توان منکر وجود آن مسائل و اقدامات، پیش از ابرازشان شد.