مباحثه، تالار علمی فقاهت
روایات امیر المومنین علیه السلام در تراث عامه و زیدیه - نسخه قابل چاپ

+- مباحثه، تالار علمی فقاهت (http://mobahathah.ir)
+-- انجمن: بخش رجال (http://mobahathah.ir/forumdisplay.php?fid=29)
+--- انجمن: قواعد رجال (http://mobahathah.ir/forumdisplay.php?fid=30)
+--- موضوع: روایات امیر المومنین علیه السلام در تراث عامه و زیدیه (/showthread.php?tid=1484)



روایات امیر المومنین علیه السلام در تراث عامه و زیدیه - محمود رفاهی فرد - 2-تير-1398

برگرفته از جلسات استاد سید احمد مددی
ما دو کتاب با عنوان "کتاب علی علیه السلام" داریم. یکی کتابی که در روایات متعددی در بصائر و کافی و ... توصیف شده به این که املاء رسول الله صلی الله علیه و آله و به خط خود امیر المومنین علیه السلام بوده و به جامعه هم معنون شده و در نزد ائمه علیهم السلام بوده و گاهی آن را به برخی از اصحابشان نشان داده اند و فرموده اند همه ی احکام حتی ارش الخدش در این کتاب هست.
کتاب دیگر، کتابی است که کاتب امیر المومنین علیه السلام در کوفه (ابو رافع یا پسرش عبیدالله یا علی) آن را نوشته و نجاشی از آن به کتاب السنن و القضایا و الاحکام تعبیر کرده است. این کتاب در همان قرن اول مشهور بوده و تا قرن های ۴ و ۵ باقی و در دسترس بوده است. با این حال، امامیه اقبالی به این کتاب نداشته اند. به نظر میرسد که روایات متعددی در این کتاب، بر خلاف روایات ائمه علیهم السلام بوده و امام علیه السلام برخی احکام را به جهت تقیه مطابق فقه عامه بیان کرده بودند و در این کتاب ثبت شده است. کتاب اول (یعنی جامعه) منبع علم اهل بیت علیهم السلام بوده و این کتاب نیز منبع علم زیدیه بوده است. این که یحیی بن زید میگوید که انهم یعلمون کل ما نعلم و لا نعلم کل ما یعلمون (مقدمه صحیفه سجادیه) میتواند اشاره به همین واقعیت باشد.
به نظر میرسد که کلامی که شیخ طوسی در عده از امام صادق علیه السلام نقل میکند که اگر در مساله ای روایت از ما نبود فانظروا الی ما رووا عن علی که شیخ طوسی آن را به حجیت روایات مخالفین مانند سکونی و ... مرتبط میکند ناظر به همین روایات کتاب علی علیه السلام است به این بیان که اگر آنها از این کتاب روایتی نقل کردند که اهل بیت علیهم السلام خلافش را نفرموده بودند میتوان به آن عمل کرد...