مباحثه، تالار علمی فقاهت
کارائی حمل شایع صناعی در کشف معنای حقیقی - نسخه قابل چاپ

+- مباحثه، تالار علمی فقاهت (http://mobahathah.ir)
+-- انجمن: بخش اصول (http://mobahathah.ir/forumdisplay.php?fid=17)
+--- انجمن: مباحثات دروس خارج اصول (http://mobahathah.ir/forumdisplay.php?fid=20)
+---- انجمن: اصول استاد شهیدی (http://mobahathah.ir/forumdisplay.php?fid=36)
+---- موضوع: کارائی حمل شایع صناعی در کشف معنای حقیقی (/showthread.php?tid=1756)



کارائی حمل شایع صناعی در کشف معنای حقیقی - مهدی منصوری - 29-دي-1398

در مورد علامیت حمل شایع صناعی بزرگانی از جمله محقق عراقی اشکال کرده و فرموده اند: ملاک در حمل شایع صناعی اتحاد وجودی بین دو مفهوم است مثل اینکه وقتی تعبیر «الانسان متعجب» به کار برده می شود، نهایتا روشن می شود که دو عنوان انسان و متعجب در مصداق متحد هستند، اما در مورد مفهوم نفعی حاصل نمی شود.

استاد شهیدی در پاسخ از اشکال محقق عراقی فرموده اند:  کشف اتحادی وجود بین موضوع و محمول کافی است؛ چون با صحت حمل شایع صناعی مقصود این است که احکام مترتب شده بر محمول، منطبق بر موضوع است. به عنوان مثال حمل «هذا ماءٌ» صورت گرفته و بعد از کشف صحت حمل، احکام آب که صحت وضوء گرفتن یا عدم تنجس با ملاقات به نجس[1]است، بر سیل مترتب می شود. در صحت حمل شایع صناعی اثبات می شود که مفهوم محمول وضع بر مفهومی شده است که خارجا بر موضوع صادق است و احکام آن شامل موضوع نیز می شود.
علاوه بر اینکه در برخی موارد با حمل شایع صناعی و انجام سبر و تقسیم معنای لفظ قابل فهم است. به عنوان مثال اگر در معنای «صعید» شک وجود داشته و مشخص نباشد که معنای آن مطلق وجه الارض است و یا اینکه خصوص تراب است، با استفاده از تعبیر «الحجر صعید» و صحت این حمل در نزد کسی که معنایی از «صعید» در مرتکز او وجود دارد، کشف می شود که مفهوم «صعید» معنای عام است که مطلق وجه الارض را شامل است؛ چون اگر معنای صعید خصوص تراب بود، صحت حمل وجود نداشت و لذا با حمل شایع صناعی مفهوم کشف می شود.
درس خارج اصول، 98.10.01



[1]. اگر این حمل صحیح نباشد و مصداق بودن سیل نسبت به آب ثابت نشود، با توجه به مضاف بودن آب حتی اگر کیلومترها قبل نجاستی به آب این رودخانه برخورد کند، طبق نظر مشهور همه آب نجس خواهد شد. البته برخی نپذیرفته اند که آب مضاف که جداً کثیر است، با ملاقات با نجس، نجس شود.[url=file:///C:/mfeb.ir/U1ms4_13981001-055_mm2_mfeb.ir.docx#_ftnref1][/url]