مباحثه، تالار علمی فقاهت
معرفی کتاب نگاهی به دریا ( استاد سید احمد مددی) - نسخه قابل چاپ

+- مباحثه، تالار علمی فقاهت (http://mobahathah.ir)
+-- انجمن: بخش فقه (http://mobahathah.ir/forumdisplay.php?fid=5)
+--- انجمن: مباحثات دروس خارج فقه (http://mobahathah.ir/forumdisplay.php?fid=9)
+---- انجمن: فقه آیت الله سید احمد مددی (http://mobahathah.ir/forumdisplay.php?fid=50)
+---- موضوع: معرفی کتاب نگاهی به دریا ( استاد سید احمد مددی) (/showthread.php?tid=2064)



معرفی کتاب نگاهی به دریا ( استاد سید احمد مددی) - خیشه - 27-خرداد-1399

اثر حاضر مقالاتی را در زمینه تاریخ حوز‌ه‌های علوم دینی، تاریخ علم، آرا و احوال علمای برجسته شیعه نظیر شیخ مفید و شیخ انصاری، بررسی تفسیر قمی و تفسیر منسوب به امام حسن عسکری(ع)؛، مباحث حدیثی، رجالی و «مسلک فهرستی» در قبال  «مسلک رجالی» برای تشخیص میزان اعتبار احادیث شیعه شامل می‌شود.
«نگاهی تحلیلی ـ تاریخی به حوزه‌های علمی»، «کتا‌ب‌شناسی»، «حدیث و فهرست»، «اصول فقه» و «فقه» بخش‌های این کتاب را تشکیل می‌دهند.
نگاهی به دریا با رویکردى تاریخى، به تکوین حوزه‏‌هاى علمیه، چگونگى تدوین علوم حوزوى پرداخته است. وى از منظر تاریخى و نسخه‌‏شناسى به سنجش روایات پرداخته و در صدد احیاى علم فهرست که میراثی است فراموش ‏شده برآمده است. نگاه روش‏‌شناسانه، تأثیرات عمیقى در نگاه فقهى و اصولى وی برجاى گذاشته و به لحاظ روش‌‏شناختى و معرفت‌‏شناختى تحولات گسترده‏‌اى در نگاهش به علم اصول و نیز شیوه فقاهتى وی پدید آورده است.
عناوین بخش اول با عنوان «نگاهى تاریخى تحلیلى به حوزه‏‌هاى علمیه»، عبارت است از: نگرشى بر حوزه‌‏هاى علمیه، شیخ مفید، اوج مکتب بغداد، موقعیت شیخ انصارى در تاریخ علوم دینى، گفت‌وگویی درباره برخى ویژگی‌هاى آیت‌‏الله سیدابوالحسن اصفهانى،سیره علمى آیت الله بروجردى، خشت اول حوزه‌هاى جدید، نجف، آشیانه علم و اخلاق.
در بخش دوم مطالبی چون روش‏‌شناسى بحارالأنوار، پژوهشى درباره کتاب رساله المحکم و المتشابه، پژوهشى درباره کتاب تفسیر منسوب به امام عسکرى(علیه ‏السلام) و  بررسى انتساب تفسیر معروف به تفسیر قمى به على بن ابراهیم را می‌خوانیم.

در بخش بعدی که در خصوص مباحث اصولی است، این عناوین قابل ملاحظه است: نگاهى به علل، ریشه ‏ها و چگونگى پیدایش علم اصول، علم اصول و دانش‏هاى زبانى، علوم اعتبارى و روش‏هاى واقع‏ گرایانه، اصول فقه حکومتى، سابقه و ثمرات نگرش تاریخى در استنباط فقهى و گفتارى در باب فلسفه اصول فقه.
بخش چهارم کتاب به مباحث حدیث‏ شناختى اختصاص داشته و مطالبی با عناوین روش‌شناسی فهرست‌نگاری، فقه ولایى اهل ‏بیت(علیهم ‏السلام) و بحثى در باب ربا را شامل می‌شود.
https://iqna.ir/fa/news/3098010/%DA%A9%D...9%88%D8%AF