مباحثه، تالار علمی فقاهت
دیدار با فقها (دیدار با آیت الله سید محمد سعید حکیم) - نسخه قابل چاپ

+- مباحثه، تالار علمی فقاهت (http://mobahathah.ir)
+-- انجمن: بخش فقه (http://mobahathah.ir/forumdisplay.php?fid=5)
+--- انجمن: مطالب علمی (فقهی) (http://mobahathah.ir/forumdisplay.php?fid=27)
+--- موضوع: دیدار با فقها (دیدار با آیت الله سید محمد سعید حکیم) (/showthread.php?tid=907)



دیدار با فقها (دیدار با آیت الله سید محمد سعید حکیم) - meisam - 14-شهريور-1396

این دیدار در نجف اشرف در تاریخ 15 مرداد 1396 انجام پذیرفت.

باسمه تعالی
خلاصه کلمات آیت الله محمد سعید حکیم در دیدار با طلاب مدرسه فقهی
همان طور که در روایات بیان شده است دو گونه علم وجود دارد: علم ابدان و علم ادیان و چقدر فرق است بین این دو علم.
باید با اخلاص و توکل و تسلیم به اشتغال حوزوی خود که علم ادیان است بپردازیم.
اگر انسان بخواهد مورد توجه خداوند قرار گیرد و بلایا از او دفع شود، باید ارتباطش با خداوند قوی شود.
1.    یاد مرگ از جمله مواردی است که توجه خداوند را به دنبال دارد. اگر این یاد همیشگی شد، پرداختن به امور آخرت، آسان تر از پرداختن به امور دنیا خواهد شد. در این صورت فیض الهی دائمی خواهد شد و انسان همواره بین خوف و رجا خواهد بود. این امر مهمی در ارتباط با خداوند است.
2.    تواضع در برابر عامه مردم دومین نکته برای جلب توجه خداوند است. باید به شئون مردم اهتمام داشت. باید با حسن خلق با مردم برخورد کرد. اگر انسان حالت هیبت به خود بگیرد، مردم نمی توانند احتیاجات خودشان را به سمت عالم بیاورند. اگر مردم به ما اعتماد کردند، مرجع آنها در امور مهم خواهیم شد و با همه اختلافات انسان ها، محب آنها خواهیم بود و مردم به جهت اعتماد، معارف الهی را از زبان شما قبول خواهند کرد. سیره پیامبر صل الله علیه و آله و ائمه علیهم السلام هم همین بوده است به صورتی که در روایات آمده که آنها مانند یکی از مردم بودند. خدمت به مردم را واجب می دانستند نه اینکه به خاطر مصلحت به فکر مردم باشند.
3.    از سخت ترین مسائل، فهم مسائل دینی است و علما زحمات زیادی در فهم این مسائل کشیده اند و سیره آنها تحمل سختی ها در این راه بوده است. این مرحله اول است. مرحله دوم بیان این مسائل برای مردم است. این نکته بسیار مهمی است که از غیر راه اهل بیت علیهم السلام به دنبال حقیقت نباشیم. باید مسائل متقن باشد. در روایات آمده هرکاری خواستید انجام دهید، در عاقبت آن فکر کنید. نباید در تعلیم و تعلّم تسامح به خود راه دهیم. نباید حالت اعجاب به ما دست دهد. هر انسانی ممکن است خطا کند.
4.    انسان در معرض بسیاری از مسائل از جمله مرگ، مریضی و... است لذا باید فرصت ها را غنیمت شمرد. باید از این فرصتی که پیش آمده که تحت نظارت عالمی درس خوانده شود، استفاده کرد. بنده وقتی از زندان آزاد شدم چند نفری را در اتاق کوچکی جمع کردم و به آنها گفتم به آنها گفتم طوری درس بخوانید که معلوم باشد اهل درس هستید. شما در این مسیر به دیگران و مسیر سیاسی دیگران کار نداشته باشید، اگر خوب به درس اهتمام داشته باشید، کم کم به شما رجوع خواهد شد و ثمره خواهد داشت.
5.    فتنه ها همه ما را در همه جهات دینی و دنیوی احاطه کرده است. اما نباید فتنه ها را بزرگ شمرد چرا که محدود است ولی حوزه ها تا الان باقی مانده است. فتنه های زیادی در زمان ائمه بود که گذشت ولکن حقیقت ثابت و باقی ماند. شیخ مفید نسبت به جعفر فرزند امام عسکری، می فرماید: نمی خواهم راجع به او سخنی بگویم و خاطر فرزندانش را مکدر کنم چرا که الان همه فرزندان او نیز به امامت حضرت مهدی عج قائل شده اند. (نشان از محدود بودن فتنه جعفر)
6.    من در نظرم این بود که نقل اموات به نجف سنت جدیدی است ولی بعد متوجه شدم قدیمی است. ابوغالب زراری می گوید: از طرف دو نفر وصی بودم که جناز های آنها را به نجف منتقل کنم در حالی که نقل جنازه از بغداد به نجف با حیوان در مسیرهای قدیم کار بسیار سختی بوده است.[1]در کلام شیخ مفید آمده است که به شیعه برای تشابه به حنابله در سه جهت اعتراض می شد. یکی زیارت قبور و احترام به اموات. دوم قبول داشتن رویای صادقه سوم اعتقاد به معجزه. شیخ مفید به این اعتراض پاسخ می دهد. غرض اینکه حنابله به این سه اعتقاد داشته اند ولی الان همه این ها را انکار می کنند. اما شیعه هنوز به اعتقاد خود باقی است و این نتیجه جهود علما و مومنین است. نباید در این مسیر ناامید شد و تنها باید به خداوند توکل کرد.


[1]. مقرر: نقل این نکته ظاهرا به خاطر نشان دادن اهمیت شیعه به احترام به میت است.