امتیاز موضوع:
  • 0 رای - 0 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
اشکال: حجیت قول رجالی
#21
(13-آذر-1395, 09:54)احسنی نوشته: با سلام خدمت برادر بزرگوار
بنده هیچ گاه جسارتی به شما نکرده...
سلام برادر عزیزم
از دید شما نسبت به نوآوری در علم (علی رغم آن چه در بحث با بعضی دیگر از دوستان می دیدم،) بسیار خوشحال شدم. اما آن چه که در مورد اشتباه بزرگان می فرمایید(بی نهایت غلط) از جانب بنده گفته نشده است. با این حال اگر تأکید بنده را در ارسال هایم نسبت به اشتباه بودن این کار (تراز دانستن رجال) می بینید، به این خاطر است که این کار را اشتباهی بزرگ می دانم (که البته از اول تاریخ علمای شیعه این گونه نبوده است) و از طرفی هم هیچ جایی برای آن جوابی نیافته ام. اساساً به نظرم خصوصیت امور مهم است که باید با تأکید ذکر شوند و خدای بزرگ شاهد است که هیچ گونه قصد توهینی نسبت به بزرگان دینم ندارم.

به نظرم بحث به جای خوبی رسید؛ شما حجیت اطمینان را مطرح فرمودید. پس هدف از رجوع به قول رجالی حصول اطمینان به صدور خبر است. سؤال دیگری در این جا مطرح می شود که آیا تنها راه اطمینان رجال است؟ آن طور که مشخص است رجالیون گاهی بسیاری از احادیث را از افرادی نقل می کردند که خود آن ها را ذم کرده بودند.
  چه دلیلی وجود دارد که به قرائن دیگری که بسیار بیشتر از رجال خیال انسان را راحت می کند و اطمینان بالاتری برای انسان حاصل می کند، رجوع نشود؟
قرائنی مانند:
  .نظارت جدّی ائمه(علیهم السلام) بر فضای علمی شیعه
  .تقریر ائمه و به ویژه امام زمان(علیهم السلام) در عصر غیبت صغرا نسبت به روایات
  .تلقی محدثان و علمای شیعه در اوایل غیبت کبری نسبت به سلامت فضای عمومی روایات شیعه
samimi.blog.ir
پاسخ
#22
سلام برادر بزرگوار
دقت به چند نکته در این مقام مهم است.
1. حجیت اطمینان از نظر صغروی مسلم نیست. از چند موضع از کلمات شیخ انصاری به نظر می رسد ایشان اطمینان را حجت نمی دانند و تنها در فرض انسداد حجیت آن را پذیرفته اند. امکان دارد عالمی خبر واحد عادل را از باب ظن خاص حجت بداند و حجیت اطمینان را نیز نپذیرد ولی چون در رجال و رسیدن به توثیق روات باب علم منسد است و انسداد صغیر وجود دارد، اطمینان حاصل از قول رجالی بر فرض حصول اطمینان، در توثیق را بپذیرد اما اطمینان به صدور روایت را حجت نداند. مطابق این مبنا اطمینان حاصل از قول رجالی در توثیق موجب احراز توثیق راوی است و صغری برای حجیت خبر واحد عادل که قائل به حجیت آن از باب ظن خاص است، حاصل می گردد. با این فرض خبری که اطمینان به صدور آن وجود دارد حجت نیست اما خبری که اطمینان به ثقه بودن راوی آن دارد حجت است حتی اگر اطمینان به صدور این روایت نداشته باشد.
2. بحث از اطمینان باید در دو مرحله مورد بررسی قرار گیرد و نباید این دو مرحله با هم خلط شود. اطمینان به صدور روایت یک مقام است و اطمینان به ثقه بودن راوی نیز مقامی دیگر است. این امکان وجود دارد که از قول رجالی اطمینان به ثقه بودن راوی حاصل شود اما از قرائنی که شما اقامه نمودید اطمینان به صدور روایت تحصیل نگردد. در این فرض نیز باز اگر حجیت خبر واحد عادل را از باب ظن خاص بپذیریم، خبر واحد عادلی که اطمینان به ثقه بودن راوی داریم حجت است حتی اگر اطمینان به صدور حاصل نشود.
3. سخن اصلی بنده در مقام اطمینان نبود زیرا حصول اطمینان هم در مرحله توثیق راوی و هم در مرحله صدور روایت، نادر است و هیچ یک از قرائن اقامه شده توسط جنابعالی موجب حصول اطمینان نیست. سخن در آنجاست که از نظر اصولی حجیت خبر واحد عادل از باب ظن خاص پذیرفته شده است و فرض آن است که اطمینان به صدور نیز در دیدگاه ما موجب اعتبار روایت است. حال با رجوع به روایات، اطمینان به صدور روایت تنها در موارد محدودی حاصل می شود و باید برای عمل به خبر واحد عادل که بر ما حجت است باید صغرای خبر و عادل بودن راوی را بررسی کنیم. در بررسی عدالت راوی گاه اطمینان وجود دارد که باز این اطمینان بر ما حجت است. اما در غالب موارد اطمینان به عادل بودن راوی نیز وجود ندارد. در این فرض می بینیم ائمه رجال شهادت به ثقه بودن رواتی داده اند و این نیز از نظر کبروی مسلم است که شهادت عادل – که عدالت ائمه رجال برای ما روشن است- حجت است و باید به شهادت عادل عمل کرد و می تواند مشهود علیه شاهد، عدالت شخص دیگری باشد. بله در مواردی که قرینه اطمینانی بر حدسی بودن شهادت وجود داشت، دیگر این شهادت اعتبار ندارد اما در قول ائمه رجال حدسی بودن توثیق آنها روشن نیست و باید حمل بر حسی بودن شهادت و در نتیجه شهادت آنها را پذیرفت.
در این بحث نکات دیگری وجود دارد که در آینده بیان خواهد شد.
پاسخ
#23
سلام دوباره به برادر خوبم

به نظرم خوب است که دوباره توجهی کنیم به اصل موضوع؛ بنده به صورت کلی عرض کرده ام که آیا رجال می تواند ضعفی را که خود دارای آن است از حدیث سلب کند؟

این یک اشکال عام است که عملکرد تشیع را در دوران معاصر در بر می گیرد. این که شما می فرمایید شاید عالمی، کسی، پیدا بشود و فلان عقیده را داشته باشد، هرگز مشکل را حل نمی کند. آیا اکثریتی که چنین رویکردی نسبت به روایات دارند، آن طور هستند که شما می فرمایید؟ شاهد برای خلاف گفته ی شما عمل مشهور به روایاتی است که اگر نسیمی از رجال به آن ها برسد قابل عمل نخواهند بود.

حجیت اطمینان از اموری است که تقریباً در آن اتفاق وجود دارد. کجای کلام شیخ چنین چیزی را می رساند که اطمینان حجت نیست؟
در کل به نظرم لازم است بحثی در مورد اصل اطمینان صورت بگیرد و جوابی شقوقی را که فرموده اید در آن جا داده می شود.

در ضمن بنده فقط نمونه ای از موارد اطمینان آور را ذکر کردم و استدلالی نکردم که شما رد می فرمایید(گر چه شما هم هیچ استدلالی نفرمودید). اگر مایل باشید در مورد آن ها نیز می توان موضوع جدید گذاشت.
samimi.blog.ir
پاسخ


موضوعات مشابه ...
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
  معضل حجیت تعبدیه ی خبر واحد محمود رفاهی فرد 4 1,160 5-مهر-1399, 21:35
آخرین ارسال: محمود رفاهی فرد
  معرفی کتاب رجالی امامیه مهدی خسروبیگی 0 691 22-شهريور-1399, 18:55
آخرین ارسال: مهدی خسروبیگی
  حجیت فهم راوی مهدی خسروبیگی 0 929 27-فروردين-1399, 11:58
آخرین ارسال: مهدی خسروبیگی
  حجیت روایات مضمره حسین بن علی 0 2,710 12-دي-1397, 00:13
آخرین ارسال: حسین بن علی
  معرفی نرم افزار رجالی اهل سنت مهدی خسروبیگی 0 3,770 8-دي-1397, 00:54
آخرین ارسال: مهدی خسروبیگی
  نکته علمی:  بررسی نظر استاد سید محمود مددی در مورد حدسی یا حسی بودن قول رجالی 89194 5 6,856 10-ارديبهشت-1397, 00:03
آخرین ارسال: هادی
  کانال نظریات رجالی آیة الله سیستانی سید محمد صادق رضوی 0 3,322 23-اسفند-1396, 16:32
آخرین ارسال: سید محمد صادق رضوی
  حجیت احادیث کتب اربعه meisam 0 3,597 23-مرداد-1396, 23:14
آخرین ارسال: meisam
  حجیت روایات کتاب شریف کافی احمدرضا 5 12,710 14-آذر-1395, 11:48
آخرین ارسال: 83068

پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع: 1 مهمان