امتیاز موضوع:
  • 0 رای - 0 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
الزام به ثبت معاملات غیر منقول در دفاتر ثبت اسناد
#1
آیا حاکم و حاکمیت حق جعل حکم وضعی دارد؟
آیا حاکم علاوه بر این که میتواند از باب حکم حکومتی جعل حکم تکلیفی کند، مثلا الزام کند که طرفین ملزم به ثبت معامله خود در دفاتر باشند، میتواند حکم به بطلان در صورت عدم ثبت کند یا نه؟ یا مثلا آیا فقیه میتواند در صورتی که چیزی پاک باشد حکم به نجاست آن کند یا بالعکس؟
بعضی میگویند چون این حق از باب ولایت تشریعی داشتن است و حتی امامان معصوم که ولایت تشریع را ندارند نمیتوانند چنین حکمی کنند. لذا نتیجه میگیرند که فقیه حق اضافه کردن شرطی یا کم کردن شرطی از معاملات ندارد. مثلا نمیتواند بگوید اگر معامله در دفاتر ثبت نشود باطل است. اگر هم سوال شود که پس فقیه چه مقدار اختیار دارد؟ آنها میگویند نهایتا حکومت میتواند بگوید که من پشتیبانی نمیکنم.
اما به نظر میاید این که گفته میشود فقیه حق جعل حکم وضعی ندارد این در مسائل فردی است اما در مصالح عام اگر نیاز باشد به ورود حاکم و لو به جعل حکم وضعی میتواند جعل کند. فقهائی مثل مرحوم امام و مرحوم نراقی و شهید صدر برای مصلحت های عام میتواند قانون وضع کند. مثلا گروه خاصی زمینهایی از شهر قم یا تهران میخرند و صرف این که حکومت بگوید پشتیبانی نمیشود مفسده دفع نمیشود در این صورت میتواند حاکم بگوید این گونه معاملات باطل است و نقل و انتقالی صورت نمیگیرد.


فایل‌های پیوست
.pdf   الزام به ثبت اسناد در دفاتر.pdf (اندازه 204.77 KB / تعداد دانلود: 5)
پاسخ
#2
یعنی اگر متعاملین پس از معامله ای که حاکم آن را باطل دانسته، در عوضین تصرف کنند تصرف در مال غیر بوده و روز قیامت باید گناه آن رو به دوش بکشند؟
آیا نمی توان گفت حکم حاکم به بطلان در همین حد قابل قبول است که اولا پشتیبانی نکند و ثانیا در مقام عمل و عند الاختلاف حق را به کسی بدهد که در دفتر اسناد ثبت کرده است؟ چون اگر هر دو شتن قیول داشته باشند که فلان مال، برای زید است به نظر می رسد وجهی ندارد باز هم حکم به بطلان شود.
پاسخ
#3
یک فایل پیوست شده.نکات بیشتری نسبت به مطلب دارد
پاسخ


پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع: 1 مهمان