امتیاز موضوع:
  • 0 رای - 0 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
حلّ شبهه تمسک به اطلاقات در مسائل مستحدثه با توضیح متعلق اوامر
#1
یک از احتمالات مطرح در معنای طبیعت و فرد در مسئلۀ تعلق اوامر به طبیعت یا فرد، این است که منظور از فرد، حصه باشد در مقابل طبیعت که منظور از آن «کلی حتی بدون لحاظ حصه» است.

توضیح اینکه: برای هر کلی، با قطع نظر از وجود جزئی خارجی آن و با قطع نظر از خصوصیات و ملازمات آن،حصص مختلفی قابل تصور است که همان وجود طبیعی در ضمن هر فرد است. یعنی طبیعی انسان در ضمن زید به تمام حقیقتش موجود است بدون اینکه خصوصیات و تشخصات خارجی که از وجود زید منفک نیست، در وجود آن دخالتی داشته باشد؛ مثلا اگر برای نشان دادن حقیقت انسان عکس زید، نشان داده شود، حصه است و اگر سایه‌ و شبهی که همه حقیقت انسان را دارد در عین اینکه نه زید است و نه عمرو و ... نشان داده شود، کلی و طبیعت است.

البته تعلق حکم به حصص به معنای جمع القیود نیست بلکه منظور این است که حصص لحاظ شده‌اند اما در مطلوب دخالتی ندارند بر خلاف تعلق حکم به طبیعت که حتی این حصص هم لحاظ نشده اند. پس تعلق حکم به طبیعت یعنی جاعل در هنگام جعل حکم صرفا طبیعت را دیده است و حتی حصص (همان طبیعت منتشر در ضمن افراد) را هم لحاظ نکرده است و تعلق حکم به فرد یعنی هنگام جعل حکم، حصص را دیده و عدم دخالت آنها در مطلوب را لحاظ کرده است.

ثمره :حلّ شبهه تمسک به اطلاقات در مسائل مستحدثه

بنابراینکه متعلق اوامر طبیعت با معنای فوق باشد کما هو الصحیح بر همین اساس هم شبهه اساسی در تمسک به اطلاقات در مسائل مستحدثه حلّ می‌شود؛ چرا که متعلق حکم همان طبیعت است بدون اینکه هیچ کدام از خصوصیات حتی مورد التفات مقنن باشد.

ترتب حکم بر یک عنوان یعنی فقط همان طبیعت و عنوان محقق غرض او است و هیچ چیزی غیر از آن و حتی حصص همان طبیعت برای او اهمیتی ندارد و دخالتی در غرض ندارد. مقنن همان عنوان دخیل در غرض را به عنوان موضوع و متعلق حکم قرار می‌دهد و چیزی دیگر را در کنار آن لحاظ نمی‌کند و در نتیجه همه افراد آن طبیعت مشمول آن حکم خواهند بود حتی اگر این حصه در زمان قانون گذاری وجود نداشته و بلکه برای او قابل تصور هم نبوده باشد و برای جعل حکم بر طبیعت به لحاظ حصص و افراد نیازی نیست بلکه خود طبیعت به خودی خود و بدون لحاظ هیچ حصه و فرد قابل تصور است.

البته معنای این تفسیر این نیست که اطلاق امر عدمی است یعنی عدم لحاظ است بلکه اطلاق امر وجودی است یعنی لحاظ عدم دخل است (لابشرط قسمی) منتها لحاظ خصوصیات به صورت تفصیلی نیست بلکه لحاظ به نحو اجمالی است به همین که طبیعت و ماهیت را لحاظ میکند و عدم دخالت سایر خصوصیات را هم به نحو اجمال لحاظ میکند.
اما اگر کسی متعلق احکام را فرد به معنا فوق بداند یعنی همه حصص را لحاظ کرده است و دخالت آنها را نفی کرده است، اطلاق دلیل نمی‌تواند شامل حصص مستحدث شود.

درس خارج اصول استاد قائنی ۰۸/مهر/۱۴۰۲
پاسخ
 سپاس شده توسط میثم تیکدری


پیام‌های این موضوع
حلّ شبهه تمسک به اطلاقات در مسائل مستحدثه با توضیح متعلق اوامر - توسط محمد خداپرست - 18-مهر-1402, 07:37

موضوعات مشابه ...
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
  عدم امکان تمسک به اطلاق خطاب برای نفی قیود و خصوصیّات ملازم محمد خداپرست 2 274 25-ارديبهشت-1402, 19:34
آخرین ارسال: خیشه
  توضیح:  بیان و توضیح ابداع صاحب فصول در مسئله امر به امر به شیء محمد خداپرست 0 241 17-بهمن-1401, 16:02
آخرین ارسال: محمد خداپرست
  حیثی بودن اوامر محمد خداپرست 0 184 26-آذر-1401, 11:16
آخرین ارسال: محمد خداپرست
  مساله جدید: شبهه مفهومیه امکان ندارد!!! حسین بن علی 1 1,321 7-دي-1398, 08:56
آخرین ارسال: عرفان عزیزی
  نکته علمی:  عرض ذاتی بودن مسائل، دلیل خروج منطق از علم اصول حسین بن علی 0 1,172 25-آبان-1398, 23:28
آخرین ارسال: حسین بن علی
  عدم احتمال خبر مخالف،شرط تمسک به اطلاق مقامی مهدی خسروبیگی 0 1,544 2-ارديبهشت-1398, 21:03
آخرین ارسال: مهدی خسروبیگی
  عدم حجیت حکم غیر مشهور در مسائل عام البلوی مهدی خسروبیگی 0 1,608 15-دي-1397, 18:17
آخرین ارسال: مهدی خسروبیگی

پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع: 1 مهمان